Tento provizorní blog již nahradila stránka www.bezobalu.org - pokračujte prosím na ni.

čtvrtek 24. dubna 2014

O co nám jde?

Chceme v Česku umožnit nákup kvalitních a zdravých potravin na váhu do znovupoužitelných obalů, přesně v potřebném množství, a to jak v malých obchodech, tak v supermarketech. Přispějeme tím mimo jiné k prevenci plýtvání - zákazníci takových obchodů nevytváří žádný odpad z jídla i obalů, který tvoří až 90% komunálního odpadu (z toho jen 13% obalového odpadu se zrecykluje), vidí přesně to, co kupují a platí pouze za potraviny, nikoliv za jednorázové obaly, ani za značky, marketing a reklamy s nimi spojené. Náš projekt získal ocenění v mezinárodní soutěži společensky prospěšných projektů Social Impact Award a teď ho stavíme na nohy. Chystáme výzkum, který poskytne technologické, logistické a právní zázemí pro systematické zavedení tohoto inovativně-tradičního typu prodeje na český trh různými typy obchodů.

V dalších fázích projektu chceme pořádat workshopy o spotřebitelské odpovědnosti, kurzy správného skladování potravin
a zdravého vaření pro děti i dospělé, zprovoznit udržitelný rozvoz zboží domů na kargokolech, šířit naší vizi a mluvit o ní bezobalu (další význam našeho názvu) v médiích. Chceme tak spojit lidi, kteří odmítají konzumní trend „nakup a vyhoď!“ a kterým je spíše blízká myšlenka kvalitních, opakovatelně použitelných a opravitelných produktů.

Pokud vás náš projekt zaujal, můžete si zde v archívu Českého Rozhlasu Plus poslechnout záznam rozhovoru s námi a partnerskou iniciativou Zachraň jídlo.

Jak nás můžete podpořit? (finančně i jinak)


- Chcete-li si vyzkoušet na vlastní kůži život bez obalů a bez odpadu, pošlete nám mail s předmětem "objednávka". Budeme vás informovat o probíhajícím veřejném testovacím prodeji a pošleme vzorovou nabídku.

- Hledáme dodavatele kvalitních potravin, ideálně prvovýrobce ze středních Čech, ochotné dodávat ve znovupoužitelných velkokapacitních obalech (čímž se vyhnou nákladům na balení potravin).


- Podporu nám můžete vyjádřit i na facebookovém profilu.

Na přiložených fotografiích si můžete prohlédnout jak vypadají již fungující zahraniční bezobalové obchody, kterými jsme se inspirovali - londýnský Unpackaged a italský řetězec Negozio leggero či bezobalové doplňovací automaty v italských supermarketech:










 





 

 

 


1 komentář:

  1. Pokud hledáte pozitivní úvěrové zkušenosti bych doporučil Le_Meridian financování. Je překvapivě snadné získat dluhovou pomoc. Budete s nimi zacházeno s úctou a profesionalitou, protože mi pomohli s úvěrem také ve výši 1,9% ROI. Email Contact..info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740

    OdpovědětVymazat